Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malé podnikání ve velkém

Jak je na tom naše podnikání, naše práce? Baví nás to, co děláme? Děláme to rádi? Nese nám to peníze? Musíme u toho být, aby vše fungovalo?

I já sním, ale už na všem tak nelpím, jen se těším. :) Rozhodl jsem se si to totiž užívat už teď. Nečekat na to, až se stane něco velkého, ale prostě začít. Užívat si růst, nové zákazníky, nové příležitosti. Nestěžovat si a nesvádět nic na druhé. Hledat řešení, místo problémů. Zkoušet nové věci a postupy. Využívat moderní technologie, internet, software a další online nástroje.

 

Vše je dostupné

Většina toho, o čem říkáme, že si to nemůžeme dovolit, že na to nemáme, že my jsme přece malá firma, to vše můžeme mít. Stačí přemýšlet a dívat se kolem. Inspirovat se u těch, kteří již došli tam, kam chceme i my. Poslouchat, jak to dělají druzí. Nebát se nových technologií, ale naopak je využívat ve svůj prospěch. Slýcháváme nářky, malých firem a živnostníků, internet, ten nás zničí. Co třeba opačný přístup? Internet, ten nás zachrání.

Sníme to tom, že až jednou budeme velká a úspěšná firma, že pak to bude vše lepší? Tak proč nezačít hned.

 

Často vidíme věci kolem nás jako hrozby. Odstupme a uvidíme příležitosti.

Ani nevím, kolik jsem četl příběhů lidí, kteří se díky internetu dostali někam, o čem se jim nesnilo. Nezalekli se, chopili se příležitosti, hledali a ptali se kolem. Ptali se jak na to. Jak jim může internet pomáhat? Existuje tolik skvělých možností, aplikací a online služeb, které nám díky internetu zjednodušují život.

Věřím, že jednodušší život rovná se lepší život. Mnoho podnikatelů už objevilo kouzlo automatizace, delegování, sdílení, chytrých SW, mobilních a vzdálených přístupů apod. Dokázalo se zbavit stále stejných manuálních postupů. Ti úspěšní se už dokázali zastavit a zeptat se: Musím toto dělat pořád dokola? Neexistuje jiný postup? Dokázali se podívat na své podnikání, třeba malé podnikání, a udělat velké změny. Inspirovali se u těch velkých a úspěšných.

Nemusíme prožít každou trpkou zkušenost sami. Nemusíme vše sami vymyslet. Můžeme se poučit z chyb ostatních a díky nim vyrůst rychleji. Můžeme se inspirovat. Neodsuzujme něco, co jinde funguje, ale ani vše slepě nepřijímejme. Ptejme se, zda to nemůže třeba posloužit i nám. Nedělejme rychlé závěry. Zvažme okolnosti z různých úhlů pohledu a pak rozhodněme. Nebojme se také v čase měnit svá rozhodnutí. Máme na to právo.

 

Moderní vs. Přírodní

Miluju moderní technologie, ale smekám před přírodou. Vše by mělo být v rovnováze. Často mám pocit, že si nevážíme a plně nevyužíváme ani jedno. Přijímáme nové věci tak nějak z donucení, i když nám můžou skvěle sloužit a zlepšit nám život. Odmítáme a někdy i odsuzujeme nové trendy a držíme se starých postupů.

Na druhé straně se ale neumíme spojit a těžit z přírody. Poučit se z ní, chránit a pečovat o to, co nám život dává. Takže co pak vlastně chceme? Nové odmítáme, staré nepřijímáme.

Změňme to. Začněme naplno využívat to, co se nám nabízí. Berme si to nejlepší z toho, co nám nabízí moderní technologie, abychom zlepšili a zjednodušili naše podnikání a náš život. A čerpejme energii z přírodních zdrojů. Nemyslím tím ropu. Energii pro sebe, pro náš život, pro naše vnitřní já. Chraňme tento zdroj. Naučme se život žít. Neodsuzujme slepě nové, ani prapůvodní. Vše pro nás může mít svůj smysl.

Asi jsem teď odběhl od tématu, ale jednou z myšlenek nadpisu mělo být, abychom hledali i jako malé firmy nástroje a postupy, které fungují velkým a ty se nebáli aplikovat.

Ať se vám daří, David

Autor: David Kirš | neděle 17.4.2011 8:01 | karma článku: 7,10 | přečteno: 1018x
  • Další články autora

David Kirš

Co je to Každoden?

Mám rád zdánlivě náhodné situace, které nás mají v životě něco naučit. Taky situace, kdy se v našem životě objeví nějaký člověk a přinese nám nějakou informaci, zprávu, něco pro nás důležitého.

23.4.2015 v 10:04 | Karma: 4,18 | Přečteno: 174x | Diskuse| Ostatní

David Kirš

Jak na problémy?

Řešíte problémy, nebo skrz ně procházíte? Jdete životem, anebo život řešíte? Na první pohled se možná zdá, že v těchto dvou věcech je pouze malý rozdíl, ovšem ve skutečnosti tahle malá věc dělá veliký rozdíl.

14.4.2015 v 10:11 | Karma: 4,29 | Přečteno: 151x | Diskuse| Ostatní

David Kirš

Jak teče energie ve firmě

Dnes se podíváme na to, kudy proudí energie ve firmě a jak uvolnit bloky, aby mohla proudit k tomu, aby se naplnila vaše vize a váš cíl. Tohle je kruh a v něm jsou čtyři části.

7.4.2015 v 13:21 | Karma: 4,74 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ostatní

David Kirš

10X Myšlení

Dnes se podíváme na techniku pokládání myšlenek 10x, kterou znám od anglického kouče Dana Sullivana. V čem spočívá, jak vám může posloužit?

30.3.2015 v 15:44 | Karma: 4,30 | Přečteno: 149x | Diskuse| Ostatní

David Kirš

TO DO strategie

Dnes si ukážeme velice jednoduchou strategii, která vede k tomu, aby se věci staly a náš TO-DO list byl vždy prázdný. Jestliže použijete tenhle princip, kterému říkám TO-DO trojúhelník, spousta věcí se pro vás změní.

25.3.2015 v 11:02 | Karma: 4,72 | Přečteno: 332x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 649x
David Kirš je podnikatel a autor knihy Miliónový email, zakladatel firmy SmartSelling a tvůrce online tréninkových programů EmailAcademy a Prodej svůj talent.

Nejspíš nejlépe placený internetový marketér u nás, který drží několik online prodejních rekordů. Zvedl v Čechách a na Slovensku vlnu info-podnikání, je vášnivým propagátorem poctivého email marketingu, info-marketingu, expert byznysu a také osobního rozvoje.

Dnes učí novou generaci podnikatelů, jak si (nejen) díky internetu zjednodušit život. Podívejte se na recenze Davida Kirše nebo zjistěte více o Davidovi Kiršovi na informačním webu.

Seznam rubrik